فایل ورد (word) بررسي راهکارهاي اجرايي مقابله با حمله سولفاتي و کلرايدي در سگمنتهاي پيش ساخته بتني لاينينگ تونلهاي بلند دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد (word) بررسي راهکارهاي اجرايي مقابله با حمله سولفاتي و کلرايدي در سگمنتهاي پيش ساخته بتني لاينينگ تونلهاي بلند کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي فایل ورد (word) بررسي راهکارهاي اجرايي مقابله با حمله سولفاتي و کلرايدي در سگمنتهاي پيش ساخته بتني لاينينگ تونلهاي بلند،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد (word) بررسي راهکارهاي اجرايي مقابله با حمله سولفاتي و کلرايدي در سگمنتهاي پيش ساخته بتني لاينينگ تونلهاي بلند :
سال انتشار : 1396
نام کنفرانس یا همایش : نهمين کنفرانس ملي بتن
تعداد صفحات :10
چکیده مقاله:
امروزه با توجه به سرعت و دقت در اجرا، حفاری تونل های بلند به صورت ماشینی (با دستگاه TBM) متداول و مرسوم می-باشد. در این روش حفاری، لاینینگ بتنی تونل از قطعات سگمنتهای پیش ساخته تشکیل می شود. در کارخانه سگمنت-سازی جهت تسریع در روند تولید و کسب مقاومت های کوتاه مدت لازم، از عمل آوری تسریع شده با بخار آب استفاده می-گردد. چنانچه این تونل ها به مانند تونل کنجانچم از طرح ویژه گرمسیری در سازندهای ژیوتکنیک حاوی یونهای مهاجم سولفات و کلراید واقع گردند، برای کنترل حمله این یونهای مهاجم به سگمنتهای بتنی می بایست تمهیداتی در نظر گرفته شود. یکی از مهمترین تمهیدات، جایگزین نمودن بخشی از سیمان در طرح اختلاط با مواد افزودنی معدنی از جمله سرباره کوره آهن گدازی، دوده سیلیسی، خاکستر بادی می باشد. در این تحقیق تلاش شده است که جایگزینی بخشی از سیمان مصرفی با مواد افزودنی معدنی از نظر پارامترهای اجرایی از جمله روند کسب مقاومت، حفظ کارایی، درصد هوا، عدم ترک خوردگی و ارزیابی اقتصادی بررسی گردد. در پایان به این نتیجه دست یافته شد که جایگزین نمودن بخشی از سیمان به ترتیب اولویت با 30 درصد سرباره کوره آهن گدازی، 20 درصد خاکستر بادی کلاس F و 7 درصد دوده سیلیسی بسیار موثر خواهد بود و هیچگونه مشکلی در سازگاری با عمل آوری تسریع شده سگمنتها نخواهد داشت.